31/5/2019
how to down dogDe neerwaarts kijkende hond, een basishouding die een hele lange tijd niet zo 'basis' is. Je ziet de foto's op social media van de houding waarbij de benen gestrekt zijn en het liefst nog de hielen op de grond. Een onmogelijke taak voor velen!
Ten eerste kunnen de hielen de grond niet raken als je de enkel niet ver kan buigen. In onze Westerse wereld hebben zeer weinig mensen deze 'dorsiflexie' van de enkels. Ten tweede,de houding is een ruggenstrekker (denk altijd even na wat de rug moet doen voor je een houding doet) en de rug kan bij 9 op 10 mensen in onze Westerse wereld alleen maar strekken met de benen gebogen. Onze achterste bovenbeenspieren zijn namelijk te kort gezien we in een stoelcultuur leven. Ga je de benentoch strekken in je downward facing dog dan gaat je bekken mee naar achter kantelen en maak je je (onder)rug bol, NIET zo gezond! Ten derde luister niet naar 'de juiste afstand' tussen handen en voeten,ook dit is persoonlijk. Heb je zwakke schouders maak de afstand kleiner, wil je een zwaardere optie dan vergroot je de afstand. Zo ziet de neerwaarts kijkende hond er bij 100 mensen 100 keer verschillend uit. En dan spreken we niet over de stand van de handen, voeten, ..dat is voor een volgende blog ;-) Namastay zennn Sabine
30/5/2019
Bescherm je onderrug (deel 2)Asana's met 1 been voor en 1 been achter, ze komen zoveel voor (op de foto zie je de runners lunge). Maar het zijn houdingen die je onderrug extra belasten. Aan beide zijden van je heiligbeen zit een klein gewrichtje (het SI gewricht) die je best niet te los maakt en onnodig belast. Span daarom je bilspieren, bekkenbodemspieren en buikspieren op om het gebied rond je heiligbeen te beschermen.
noot: Dit doe je ook als je UIT een zware achteroverbuiging met de zwaartekracht mee komt, zoals uit de kameelhouding. namastayyyy zen, Sabine Waarom moet je best op een dik deken zitten bij zittende houdingen?
Onze Westerse lichamen zijn gewend aan stoelen. We leven in een zitcultuur en op de grond zitten is nu éénmaal niet iets dat we normaal doen. Als je dan plots in een yogales wel op de grond moet zitten ga je meestal voelen dat je bekken naar achter kantelt door de stijve hamstrings (spieren aan de achterkant van je bovenbenen). Zijn je heupgewrichten ook nog redelijk stijf dan gaan je knieën naar omhoog wijzen in kleermakerszit. Je zit dus alles behalve ontspannen. Een deken (of blokje, als het maar hoog genoeg is) of zelfs twee dekens gaan je bekken terug naar neutraal kantelen waardoor je onderrug opnieuw gestrekt is en je de kans op lage rugpijn (hernia bv) vermindert. Laat je niet wijs maken dat je een les in kleermakerszit moet starten, elke zithouding (met props) is helemaal goed. Op de foto zie je een klassieke houding 'dandasana', de stafhouding. De rug recht dankzij het dekentje en het activeren van je diepe rugspieren, ruimte tussen je wervels creëer je door de handen in de grond te duwen of op blokjes (dit hangt ervan af hoe lang je armen zijn ten opzichte van je romp, want ja, dit ook verschilt van persoon tot persoon) Tip: Zit af en toe overdag ook eens met een mooie rechte rug, met een boek op je hoofd. Je hersenen krijgen signalen dat 'krom' zitten niet de normale stand van zaken is en herprogrammeren zich. namastay zen, Sabine |
AuteurSabine Libbrecht Archieven
Mei 2020
|