![]() Utthita trikonasana, oftewel de gestrekte driehoek, dezelfde naam voor verschillende houdingen naargelang de yogastijl die je beoefent. De traditionele yogastijlen, zoals de Raja yoga, de Sivananda yoga (zie zwart witte prent), de stijl die we sinds de jaren 60 in België beoefenen, maken er een zijwaartse buiging van:
De moderne yogastijlen (Ashtanga yoga was de eerste) vonden er iets op om met de vingers de grond te raken (het ego wou ook wat) maar maakten er op deze manier een hele andere houding van: (zie bovenste foto)
Welke Utthita trikonasa je ook hebt geleerd, ze zijn alletwee juist, het hangt er gewoon van af wat de yoga achtergrond is van je teacher. De moderne versie doe je zo:
Utthita trikonasana ziet er dus niet altijd uit zoals op bovenstaande foto, het hangt ervan af hoe lenig je bent in de hamstrings en in de wervels. Maar hey, laat de uiterlijke vorm van de houding LOS en geniet van wat je voelt. Wat je ook doet, kies bewust optie 1 of 2 en maak er niet iets 'tussenin' van, hierbij ga je namelijk je onderrug 'saboteren'. Hou de ruggenwervelbeweging zuiver, je rug zal je dankbaar zijn. Namastay zen Sabine De vierkante lendespieren, oftwel quadratus lumborum (QL), zijn diepe rugspieren aan beide zijden van je wervelkolom die we allemaal 'mishandelen. Zij willen gewoon een beetje de rugspieren ondersteunen om een mooi rechte houding te hebben of om even zijwaarts te buigen. MAAR gezien wij het gemakkelijk vinden om de hele tijd te hangen op een stoel, in de zetel enz moeten deze spieren overuren doen. En wie doet dit graag? Niemand, zeker ten koste van je gezondheid? De QL moeten namelijk een deel van het werk van je rechte rugspieren overnemen omdat deze elke dag luier worden (ze vergeten namelijk stilaan wat ze moeten doen door ons hanggedrag). Ze proberen je houding te corrigeren en geraken zelf gestrest want het is hun taak niet om dit de hele dag te doen. Gevolg? Rugpijn, vaak aan één zijde, maar vaak ook geprojecteerde pijn, namelijk in de bil. Dus, rek deze spieren alle dagen, bv met de poorthouding (parigasana, zie foto). Werk ook aan het versterken van de lange rugspieren met de krekelhouding (salabasana, op de buik liggen, voor de juiste tips hierrond zie blog). Tsjirpen hoeft er niet bij, alhoewel je dit misschien vanzelf zal doen ;-) namastay zennnn, Sabine
11/6/2019
Het Onmisbare Dekentje...Sommige yogastijlen (Anusara yoga bv) maken al lang gebruik van een dik opgevouwen deken onder het hoofd, de schouderbladen en ellebogen in omgekeerde houdingen. Andere stijlen beweren nog hardnekkig dat dit niet nodig is.
Op de bovenste foto zie je de gebroken kaars (viparita karani). Onderaan zie je de ploeg (halasana), helemaal niet voor beginners, de core moet sterk zijn zodanig dat je de rug recht houdt, een bolle rug is uit den boze, dus dit vergt veel training en een sterke core. Anders overbelast je weer de onderste ruggenwervels. Dus wel of niet? Zit recht op en breng je kin naar de borst. Krijg je je kin tegen je borst? En als dit wel het geval is hoeveel rek voel je in je nekspieren? Voeg daar nog even je lichaamsgewicht toe op die rek... Het werd bewezen dat de yogi's die al yoga beoefenden in de jaren 60 en 70 vaak artrose in de nek ontwikkelden door deze omgekeerde houdingen zoals de kaars, de ploeg, ... zonder deken te doen. Wat nog een feit is, is dat je deze houdingen sowieso niet mag doen bij nekhernia's, bij wiplashes en bij andere nekklachten. Heb je een gezonde nek? Neem dan 1, of 2, of 3 dekens , die je breed en dik op elkaar vouwt. Het hoofd ligt op de grond, til je bekken op en breng de benen schuin naar achter. Je nek kan op deze manier ZIJN NATUURLIJK CURVE BEHOUDEN, tijdens de houding duw je zelfs extra je hoofd in je mat om de nekspieren sterker te maken in plaats van zwakker. En dan: -de ellebogen blijven op schouderbreedte (desnoods laat je ze vast maken met een riempje rond de bovenarmen -je kijkt NOOIT opzij tijdens dergelijke houdingen (laat staan als je geen deken zou gebruiken en je nek in zeer zware flexie zit) -je spreidt je vingers zodanig dat je nog meer zorgt voor ruggensteun De gebroken kaars is veel veiliger voor mensen met rugklachten dan de volledige kaars. De voordelen zijn zo goed als de zelfde. Het is een omgekeerde houding, je activeert dat deel van je zenuwstelsel dat zorgt voor ontspanning (parasympatisch zenuwstelsel). Dat is toch het doel van yoga? Rustig worden in je hoofd, en elke asana die momenten van diepe stilte kunnen ervaren in plaats van gedachten als 'DUURT DAT HIER NOG LANG?' ;-) namastay zennn Sabine .
10/6/2019
lotus houding? not for our body!Zie je me daar rustig zitten in de lotushouding? De nacht erop heb ik de hele nacht kniepijn! NOT FOR MY BODY dus!
Dat yoga uit India komt dat weten we ondertussen, heb je er al eens bij stil gestaan dat zij een ander lichaamstype hebben in het oosten? Wij willen dan houdingen aannemen waarvoor 90 procent van de westerse lichamen niet voor gemaakt zijn. Staar je niet blind op facebook- en instagramfotootjes van westerse yogi's. Vaak hebben deze mensen van jongs af aan een ballet-, turn- of topsportachtergrond, OFFFFF...ze liggen ook de hele nacht wakker met kniepijn :-D . Als je een goede teacher hebt dan geeft die opties voor de houdingen, zo probeer je wat uit en luister je naar je lichaam. Ook elk westers lichaam is anders gebouwd, zelfs je linker-en rechterkant zijn niet identiek. Wil je mediteren? Gebruik props zoals op de andere foto...of zoek nog een andere zithouding, het doet er allemaal niet toe. Als het maar stil wordt in je hoofd ;) namastay zen Sabine Supta uthita padagustasana, oftewel 'liggend met 1 gestrekt been je grote teen vast nemen'. Niet dus, neem maar al een riempje. Je schouders wil je namelijk op de grond houden om je nek niet te belasten.
Plaats het riempje achter de bal van je rechtervoet zodanig dat je ook de kuitspier rekt. Start met beide benen gebogen, strek langzaam je rechterbeen uit. Je moet het bovenste been uitstrekken, de bovenbeenspieren opspannen (knieschijf optrekken). Alleen als je been loodrecht naar boven is mag je het linkerbeen over de mat uitstrekken. Anders niet! Waarom? Je hamstrings zijn niet lang genoeg en je gaat het bovenste been weer moeten buigen, misschien nog zeer hol in je onderrug trekken. Allemaal niet zo gezond en HET HAALT NIKS UIT. De beweging komt vanuit je heupgewricht, niet de rug, niet de schouder. Hou je riempje vast met je rechterhand, tamelijk laag zodanig dat je elleboog op de grond rust. Adem naar de achterkant van je bovenbeen. Say what? Dit betekent 'breng je aandacht naar de achterkant van je boven been en bij elke uitademhaling ontspan je in de inspanning. Vooral blijven genieten, het is geen wedstrijd. Tip, duw af en toe je hoofd stevig in je mat om je nek te versterken. namastay zen Sabine
8/6/2019
Twisten of draaien van de ruggenwervels, de ultieme rugverjonging, maar doe het zittend!Laten we even naar achter kijken...hoe ouder je wordt , hoe meer je je volledige lichaam moet draaien om naar achteren te kijken.
Dus laten we dat los houden. Allereerst moet je de rug recht kunnen houden. De diepste rugspieren moeten daarvoor al werken. Kijk even naar de vorige blog over de stafhouding hoe je dit doet. MET EEN INGEZAKTE RUG KAN JE NIET TWISTEN! De onderrug zal minder voor de twist zorgen (10 %), de bovenrug al iets meer (30%)en de nek is het meeste mobiel om te draaien (50%). Dan kan je 'twisten': dit doe je liggend, zittend, staand , op handen en knieën. Alles kan, maar het veiligste voor de rug zijn de houdingen waarbij je je bekken fixeert en de schouder de draaibeweging doen. Hierdoor ga je de onderrug niet belasten, wat je wel in een liggende twist zal doen waarbij je de schouders fixeert en het bekken draait. Laten we het zittend bekijken:
Ik weet dat het ooooh zo fijn is om in ruglig de twist te doen, dit bekijken we een andere keer want het is niet zo eenvoudig als het lijkt om het veilig te doen! Keep on the good work! namastayyy zen Sabine Zitten en dan naar je tenen grijpen, dat lukt niet. Ons bekken kantelt namelijk niet naar voren omdat onze beenspieren aan de achterkant van de bovenbenen te kort zijn. Wat gaan de meesten dan doen? De bovenrug zoooooooo bol maken om toch maar aan die tenen te kunnen
Hoe het wel moet:
Zolang je rek voelt tijdens de houding aan de achterkant van je lichaam is er ruimte voor verdieping ;-) Ben je bij de weinige die dubbel plooit? Plaats blokjes onder je voeten om nog dieper te kunnen in je houding. namastay zennnn Sabine
6/6/2019
Even rusten? of juist niet?Child's pose, of de 'kindshouding' (op deze foto zie je een variatie met de armen tussen de benen) wordt vaak aangegeven door de teacher om even te rusten. De knieën uit elkaar (met de knieën tegen elkaar spreken we over 'babypose'), de rug ontspannen. Toch vraagt deze houding veel moeite voor een heel aantal mensen. De kniegewrichten/heupgewrichten en /of enkelgewrichten zijn niet soepel genoeg,...dan is deze houding niet aangenaam.
Het helpt al vaak door op een bolster te gaan liggen (zie foto)
En wil je wat meer pit? Dan plaats je een gewicht op je sacrum (heiligbeen), hoe relax is dat!!! namastay zen ;) Sabine Hoe moet het nu met de alignment van je hielen? In elke les hoor je iets verschillends als je krijgershoudingen moet doen. Wat je te horen krijgt is afhankelijk van de opleiding die jouw teacher heeft gekregen! Komt hij/zij uit de klassieke yogastijlen? Of uit de moderne uit de jaren 90? Of is hij /zij geschoold anno 2019? (Dit geldt trouwens voor alle tips die ze geven!)
Tip 1: je wil je rug beschermen en daar ga je vanuit: krijgershouding is een achterwaartse buiging en krijgershouding 2 een ruggenstrekker. Het draaien van de onderrug willen we er het liefst niet bij hebben. Tip 2: zijn je heupgewrichten stram? Dan gaan de knieën protesteren als je persé de alignment van de teacher wil volgen. DUSSSSSSSSS...jouw lichaam is de beste leraar! Werk met zuivere wervelbewegingen, geen pijn in je onderrug of in de knieën voelen. Yoga gaat er niet om hoe de houding eruitziet maar om welke functie die heeft! Mijn cues in deze houdingen zijn
Sabine
4/6/2019
Niet omvallen?In de boomhouding, en in alle balansoefeningen op 1 been, schieten er velen in paniek. Op 1 been staan vinden sommigen zo moeilijk en wat we moeilijk vinden doen we niet graag.
Toch zijn er heel wat trucjes:
ENNNNN poets je tanden op 1 been :-) Namastay zen ;-) Sabine Als je op de buik gaat liggen is het eerst wat je doet je benen 1 voor 1 lichtjes heffen en naar binnen draaien zodanig dat de grote tenen naar elkaar toewijzen en je hielen naar buiten vallen. Zo creëer je ruimte in je onderrug.
Plaats je handen onder je schouders, activeer lichtjes je bovenste rugspieren, dat doe je door je schouderbladen lichtjes samen te knijpen. Dan ga je de buikspieren opspannen, je voelt op deze manier dat je navel in de grond duwt. Gewoon je navel intrekken zorgt ervoor dat je de verkeerde buikspieren opspant. Lift je voorhoofd (kantel je hoofd niet maar blijf naar de grond kijken), duw je voeten stevig in je mat en met een 'schepbeweging' lift je je hoofd en borstbeen. Hou je ellebogen dicht tegen je romp, de armspieren moeten goed werken. Het is een backbend TEGEN DE ZWAARTEKRACHT IN, maar dankzij de armen als hefbomen kunnen de rugspieren het redelijk 'rustig' aan doen. Wil je uitdaging, hef 1 of twee handen iets op ;) namastayyyy zen and have a great day Sabine Utanasana, oftewel de staande vooroverbuiging lijkt simpel maar is oh zo gevaarlijk voor de onderrug als je het niet correct doet.
Heb je stijve hamstrings (de spieren aan de achterkant van je bovenbenen), dan ga je niet goed voorover kunnen buigen vanuit je heupgewrichten en ga je de onderrug zeer bol maken. Als je dan niet steunt op je bovenbenen dan hangt het volledige gewicht van je romp aan je onderrug. Je werkt langzaam maar zeker naar een hernia toe, gezien je tussenwervelschijven naar achter worden geperst.! DUS:
Namasteyyy zen Sabine
1/6/2019
kat/koeEen dynamische houding die je op het ritme van de ademhaling doet.
Bij het inademen maak je de holle rug (de koe) en bij het uitademen de bolle rug (de kat). Op zich lijkt dit een eenvoudige oefening maar niets is minder waar. Je start namelijk met eerst het bekken te kantelen, dan de onderrug, de bovenrug en helemaal op het laatste je hoofd. We 'starten' onze bewegingen in het dagelijkse leven vaak door eerst ons hoofd te bewegen en daarom werkt dit tegendraads. Het doel van de oefening is namelijk om het bekken van de rug 'los' te maken, m.a.w. het bekken onafhankelijk van de andere ruggenwervels te laten bewegen. Zo houd je je rug jong en gezond. Een houding die wordt aangeraden om 's morgens en 's avonds een paar keer te doen namastayyyy zen Sabine
31/5/2019
how to down dogDe neerwaarts kijkende hond, een basishouding die een hele lange tijd niet zo 'basis' is. Je ziet de foto's op social media van de houding waarbij de benen gestrekt zijn en het liefst nog de hielen op de grond. Een onmogelijke taak voor velen!
Ten eerste kunnen de hielen de grond niet raken als je de enkel niet ver kan buigen. In onze Westerse wereld hebben zeer weinig mensen deze 'dorsiflexie' van de enkels. Ten tweede,de houding is een ruggenstrekker (denk altijd even na wat de rug moet doen voor je een houding doet) en de rug kan bij 9 op 10 mensen in onze Westerse wereld alleen maar strekken met de benen gebogen. Onze achterste bovenbeenspieren zijn namelijk te kort gezien we in een stoelcultuur leven. Ga je de benentoch strekken in je downward facing dog dan gaat je bekken mee naar achter kantelen en maak je je (onder)rug bol, NIET zo gezond! Ten derde luister niet naar 'de juiste afstand' tussen handen en voeten,ook dit is persoonlijk. Heb je zwakke schouders maak de afstand kleiner, wil je een zwaardere optie dan vergroot je de afstand. Zo ziet de neerwaarts kijkende hond er bij 100 mensen 100 keer verschillend uit. En dan spreken we niet over de stand van de handen, voeten, ..dat is voor een volgende blog ;-) Namastay zennn Sabine
30/5/2019
Bescherm je onderrug (deel 2)Asana's met 1 been voor en 1 been achter, ze komen zoveel voor (op de foto zie je de runners lunge). Maar het zijn houdingen die je onderrug extra belasten. Aan beide zijden van je heiligbeen zit een klein gewrichtje (het SI gewricht) die je best niet te los maakt en onnodig belast. Span daarom je bilspieren, bekkenbodemspieren en buikspieren op om het gebied rond je heiligbeen te beschermen.
noot: Dit doe je ook als je UIT een zware achteroverbuiging met de zwaartekracht mee komt, zoals uit de kameelhouding. namastayyyy zen, Sabine Waarom moet je best op een dik deken zitten bij zittende houdingen?
Onze Westerse lichamen zijn gewend aan stoelen. We leven in een zitcultuur en op de grond zitten is nu éénmaal niet iets dat we normaal doen. Als je dan plots in een yogales wel op de grond moet zitten ga je meestal voelen dat je bekken naar achter kantelt door de stijve hamstrings (spieren aan de achterkant van je bovenbenen). Zijn je heupgewrichten ook nog redelijk stijf dan gaan je knieën naar omhoog wijzen in kleermakerszit. Je zit dus alles behalve ontspannen. Een deken (of blokje, als het maar hoog genoeg is) of zelfs twee dekens gaan je bekken terug naar neutraal kantelen waardoor je onderrug opnieuw gestrekt is en je de kans op lage rugpijn (hernia bv) vermindert. Laat je niet wijs maken dat je een les in kleermakerszit moet starten, elke zithouding (met props) is helemaal goed. Op de foto zie je een klassieke houding 'dandasana', de stafhouding. De rug recht dankzij het dekentje en het activeren van je diepe rugspieren, ruimte tussen je wervels creëer je door de handen in de grond te duwen of op blokjes (dit hangt ervan af hoe lang je armen zijn ten opzichte van je romp, want ja, dit ook verschilt van persoon tot persoon) Tip: Zit af en toe overdag ook eens met een mooie rechte rug, met een boek op je hoofd. Je hersenen krijgen signalen dat 'krom' zitten niet de normale stand van zaken is en herprogrammeren zich. namastay zen, Sabine
3/3/2019
March 03rd, 2019Vandaag is onze webshop online, weer spannend. Ik heb altijd een beetje uitdaging nodig. Na het opstarten van een Yogastudio, een teacher training, nu een online shop met een eigen merk. Altijd probeer ik de hiaten van andere yogastudios op te vullen. De hoge prijzen, de beperkte keuze, en nu de dure yogaspullen! APARIGRAHA, betekent in de yogafilosofie om niet hebberig te zijn, en zo wil ik iedereen yoga en leuke yogaspullen bieden zonder hoge winstmarges. Geniet van de webshop. Al deze spullen zijn natuurlijk ook in de Yogastudio te verkrijgen.
21/11/2018
50..."Welkom op tram 5", dit heb ik de laatste dagen veel moeten horen. En weet je wat? Ik vind het helemaal niet erg, ik sta steviger in mijn schoenen dan 10 jaar geleden, ik ben veel wijzer dan 20 jaar geleden, en fitter dan 30 jaar geleden. We blijven een leven lang leren, en zolang dat we dat blijven doen groeien we. Zo weet ik nu dat het helemaal ok is om niet ok te zijn, dat de yogafilosofie echt wel helpt, dat lichaam en geest zeer nauw verbonden zijn, dat het geluk diep in mezelf zit, enz. Het is wat het is en alles gebeurd met een reden. Misschien klinkt dit allemaal melig voor jou maar voor mij werkt het wel. Genieten van het moment en weten dat na iedere slechte dag alles alleen maar beter kan gaan. By the way, ik heb dysthymie, en ja, er is een leven met dysthymie! namaste, Sabine
9/11/2018
NIEUWE DATA TEACHERTRAINING 2019Altijd fun tijdens die namiddagen, zeer gevarieerd en helemaal niet saai.
De inschrijvingen zijn gestart, we stoppen zoals altijd met 15 studenten dus wees er snel bij.
7/5/2018
gedicht uit onze D/stressVertraag.
Vertraag. Vertraag je stap. Stap trager dan je hartslag vraagt. Verlangzaam. Verlangzaam. Verlangzaam je verlangen. En verdwijn met mate. Neem niet je tijd En laat de tijd je nemen - Laat. ------------------------------------------ uit: 'Laat alle deuren op een kier', 2004. Schrijver: Leonard Nolens Inzender: bm, 26-03-2015 Sabine Libbrecht: ''Geen yogabusiness voor mij, maar yoga vanuit mijn hart!''Sabine Libbrecht is yogadocent en eigenaresse van de succesvolle yogaschool De Yogastudio (link is external). Recentelijk zijn zij wegens de enorme groei verhuisd van Ekeren naar Brasschaat, België. Hoe is het om als yogi een eigen yogaschool te hebben en wat maakt het succes van De Yogastudio? Wij stelden Libbrecht tien vragen over yoga, lesgeven en het runnen van een eigen yogaschool.
Waarom ben je ooit begonnen met het beoefenen van yoga?Ik worstel al heel mijn leven met overgevoeligheid en depressie. Tijdens een cursus mindfullness kregen we yoga in de vorm van meditatie en hatha yoga. Dit was een openbaring. Snel ben ik ashtanga yoga en vinyasa yoga gaan volgen, omdat ik de uitdaging nodig had om uit mijn hoofd te komen en de behoefte had om fysiek bezig te zijn. De waarde van de meditatie en de filosofie zijn later meer op de voorgrond gekomen. Wat bracht je ertoe om je inzichten te gaan delen?Ik heb altijd onderwezen: twintig jaar als logopediste in het buitengewoon onderwijs en vijftien jaar als fitness instructeur. Het klinkt cliché maar yoga bracht me dichter bij mezelf en dit wilde ik delen met anderen die in disbalans waren. Wat betekent het hebben van een eigen yogaschool voor je?Mijn yogastudio is mijn kind. Ik breng het groot met de grootste zorg en met passie. De studio moet dan ook als ‘thuiskomen‘ aanvoelen. Ik wil al mijn studenten bij de voornaam kunnen benoemen en bewijzen dat yoga voor iedereen is. Een warm nest dus, en dat ervaren onze studenten en onze lesgevers. Welke leerling (of ervaring) heeft je lesgeven veranderd?Dat is voor mij Paul Baatsen. Hij begeleidt nu de meditatie in onze nieuwe studio. Een wijze man met veertig jaar ervaring in meditatietechnieken. Hij leerde me in mijn teacher training: ''less is more''. Dankzij hem vond ik de essentie van yoga en de verbinding met mezelf. De Yogastudio in Ekeren groeide hard; jullie zijn daarom verhuisd naar een nieuw pand te Brasschaat. Wat doe jij anders dan andere yogadocenten/yogastudio’s?Ik observeerde meerdere jaren andere yogastudio’s en vulde de hiaten op. Waarom moet een lessenkaart een geldigheidsdatum hebben? Wat we leren in yoga is dat het leven verandert: elke dag is anders. Waarom dan eisen dat die kaart binnen een x-aantal maanden op moet? Voor de teacher trainings vraagt men fenomenale bedragen. Je zit dan nog met grote aantallen in een groep, je krijgt geen Nederlandse cursus. Zo kan ik vele dingen opnoemen die niet met mijn yogavisie stroken. Daarom geen yogabusiness voor mij, maar yoga vanuit mijn hart! Als docent onderscheid ik mij door mezelf niet in een hokje te stoppen. Ik heb de voorbije vijftien jaar het spinnenweb van de yogastijlen en de oosterse filosofieën ontrafeld, alsook de yoga-anatomie bestudeerd. Ik neem niets blindelings aan en tracht altijd te achterhalen waarom. Vooral op anatomisch vlak zijn mijn lessen geavanceerd. Ik pas het lichaam aan de asana aan, niet omgekeerd. Wat beschouw je als het belangrijkste in je werk?Ik beschouw het nog altijd niet als mijn werk, maar als een uit de hand gelopen hobby! Ik wil yoga toegankelijk maken voor iedereen. Zo streef ik ernaar dat yoga betaalbaar blijft. Al ons materiaalgebruik is dan ook gratis. Het maakt me blij om te zien dat de drempel naar yoga verlaagt, voor een deel dankzij het aanbod in de fitness industrie maar ook door de aanwezigheid in de media. De keerzijde van de medaille is dat men denkt dat je soepel en slank moet zijn om yoga te beoefenen. En dat men het beeld krijgt dat yoga alleen maar draait om houdingen. Zo druppel ik elementen uit de integrale yoga en uit de mindfulness in mijn lessen, door bijvoorbeeld een inspirerend verhaal, een meditatiemoemnt, een ademhalingsoefening of iets dergelijks aan te bieden. Voornamelijk om mensen te triggeren dat er meer is dan alleen de houdingen. Welke yogastijlen geef je momenteel?Ashtanga yoga, vinyasa yoga, hatha yoga, aerial yoga en yin yoga. Binnenkort ga ik mezelf verdiepen in de myofasciale meridianen om mijn anatomiekennis te verdiepen en om mee in mijn lessen te nemen. Als er een ding is dat je graag ziet dat elke yogi aan je lessen onthoudt, wat is dat dan?Dat alles niet perfect is en vaak niet loopt zoals we het willen. En dat is oké! Laat je verwachtingen los en blijf in je kracht. Kan je dit eenmaal op je mat? Dan kan je dit in het dagelijkse leven ook! Alleen een brandend kaarsje kan zijn licht en warmte doorgeven. Wat is jouw favoriete houding en waarom?De yin yoga houding dragonfly (een spreidzit). Gezien ik een vurig pita type ben zoek ik de yin yoga graag op tijdens mijn practice. Dit is ook de enige houding die ik op reis alle dagen een half uur doe, ondertussen associeer ik deze houding dus met ‘vakantie’. Het is mentaal en fysiek helemaal mijn ding: de meditatie, het oefenen in overgave en het openen van de heupen. Heb je een inspirerende quote om te delen met de lezers van Yoga International?Ik zeg altijd tegen iedereen, (en dat weet mijn team ondertussen al zeer goed, want ze refereren er vaak naar met een knipoog), “ALLES KOMT GOED!”
17/2/2018
Stilte is goudNa het luisteren naar hun boodschap en hun gebeden wordt een jonge man lid van een groep boeddhistische monniken. Zijn vader vind het niks en gaat naar de Boeddha. In zijn woede en pijn beschuldigt hij hem van vele dingen: van het stelen van zijn zoon, van het verpesten van de jeugd, het vervormen van de waarheid, van schande, godslastering en vele andere vreselijke dingen daarnaast.
In reactie op al deze harde woorden zei de Boeddha niets. Toen de vader uiteindelijk zichzelf had uitgeput werd hij rustig. Hij zei hij tegen de Boeddha, "Waarom blijf je stil? Waarom verdedig je jezelf niet?" De Boeddha zei: "Als een man me een dienblad met zoete mango's brengt en ik weiger ze, wat gebeurt er dan met de mango's?"De vader dacht even na en zei: "Nou, ze zouden blijven bij degene die ze brengt." "En het is net zo met uw woorden," zei de Boeddha. "Ze blijven bij jou."
7/2/2018
de zin van stilte...Er was een eenzame monnik die op een dag bezoek kreeg van enkele mensen. Nieuwsgierig vroegen ze hem wat voor nut het leven in stilte had. De monnik, die net met een emmer water haalde uit een diepe bron, stopte zijn werkzaamheden en zei: ‘Kijk eens in de bron. Wat zien jullie?’ De mensen tuurden naar het water en zeiden: ‘We zien helemaal niets.’ Enige tijd later herhaalde de monnik zijn vraag. ‘Kijk weer in de bron. Wat zien jullie nu?’ De mensen keken weer en zeiden opgetogen: ‘We kunnen in de weerspiegeling onszelf zien!’ ‘Dat is de kracht van de stilte,’ legde de monnik uit. ‘Ik was water aan het putten en daarom was het water onrustig. Nu is het rustig en kunnen jullie jezelf zien. De stilte zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien. Maar blijf nog even hier wachten. ‘ Enige tijd later zei de monnik weer: ‘Kijk nu nog een keertje in de bron. Wat zien jullie nu?’ De bezoekers tuurden naar de bron en riepen uit: ‘Nu zien we de stenen op de bodem van de bron!’ ‘Juist,’ beaamde de monnik, ‘als je maar lang genoeg wacht en opgaat in stilte, kun je de grond van alles aanschouwen.’ .
20/1/2018
de vuilniswagen...Op een dag pakte ik een taxi en we vertrokken naar de luchthaven. De taxi-chauffeur reed keurig netjes op de rechter rijstrook, toen er plotseling een auto uit een parkeerplaats de weg op schoot. De taxi-chauffeur ging vol in de remmen, slipte en miste de andere auto met een paar centimeter.
De chauffeur van de andere auto schudde met zijn hoofd en begon te schreeuwen naar ons. De taxi-chauffeur lachte en zwaaide naar de man. En echt waar, oprecht vriendelijk. Zo oprecht dat ik vroeg: ‘Waarom doe je dat? Deze man rijdt ons bijna het ziekenhuis in.’ ‘Tja,’ zei de taxi-chauffeur, ‘dat is wat ik noem de wet van de vuilniswagen.’ Hij legde uit dat mensen regelmatig vuilniswagens zijn. Ze lopen rond met vuilnis, zoals frustratie, boosheid en teleurstelling. Als hun vuilnis zich opstapelt, moeten ze een plek vinden om het te dumpen. Soms dumpen ze het op mij. Ik vat dit niet persoonlijk op. Ik glimlach, ik zwaai, ik wens ze het allerbeste en ga vrolijk verder. Ik neem hun vuilnis niet aan. En ik neem hun vuilnis niet mee naar andere mensen op het werk, thuis of op straat. |
AuteurSabine Libbrecht Archieven
Mei 2020
|
Foto's gebruikt onder Creative Commons van Phalinn Ooi, Tambako the Jaguar